Our Story

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit.

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

    No posts were found.

Top
Duurzaam op vakantie – Sustania Travel
fade
3679
post-template-default,single,single-post,postid-3679,single-format-standard,cookies-not-set,mkd-core-1.3.1,mkdf-tours-1.4.3,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-large-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

Duurzaam op vakantie

Duurzaam op vakantie

Doodmoe worden we ervan.

Van dat woord. 
Dat woord duurzaam.
Zullen we het anders noemen? 
Levenslang? Of continue?
Ook mooi: voortdurend. 
Of: voor altijd. 
Net als echte liefde. Continue en voor altijd. 

Bij duurzaam vakantie vieren dacht ik aan blote voeten, vieze teennagels, plakkerige haren, eenpansgerechten uit een koud pannetje, drie dagen niet douchen. Het heeft lang geduurd voordat ik inzag dat een duurzame vakantie ook lekker luxe mag en kan. 

Zonder schaamte volop genieten.
Zonder plakkerige haren.
Zonder koude, harde macaroni omdat je vuurtje niet wil.

De betekenis van duurzaam zou moeten zijn: bewust, betrokken of weloverwogen. Daarvan gaan mijn haren minder plakkerig worden en dan wil ik ook wel op blote voeten over het zachte gras zwieren. Met gelakte teennagels.

Het afgelopen jaar probeerde ik bewust en betrokken op reis te gaan. 

Berlijn bereikte ik per trein. De vertraging viel mee; dat er geen warme koffie werd geschonken in de schommelende restauratie met de tafeltjes keurig gedekt vond ik treuriger. In mijn hotel met vier sterren en royaal ontbijt vertelden ze me dat ze mijn kamer alleen schoonmaakten als ik erom vroeg. Prima allemaal. Thuis pak ik niet elke dag een schone handdoek en mijn bed zelf opmaken is ook een sinecure.

Studenten liepen aan het einde van de middag met volle papieren boxjes door de lobby. Van ToGoodToGo word je hongerig en hebberig denk ik.

In New York was ik vanwege familiebezoek. Maar ik ontdekte ook prachtige boetieks met gerecyclede hippe kleding, veel fietspaden, vegetarische restaurantjes en een pico bello groen hotel vlakbij het Central Park. Bij de receptie schalen vol vers fruit met wat vlekjes en deukjes, heel veel planten zowel binnen als buiten, geen ontbijtbuffet maar alles à la carte, een prachtige kaart met lekkere gerechten met hun wiegje binnen 100 mijl van de stad. Meubels gerecycled en in de badkamer een klokje voor vijf minuten warm douchen. 

En toen de Malediven. Het ene luxe resort na het andere. Per gast één medewerker. Ook daar duurzame initiatieven. Ik snorkelde met biologe Jasmijn. Boven water kreeg ik uitleg over koraal beschermen en aanplanten en onder water zag ik de korven staan waar het felgekleurde koraal weer aangroeide. Veel resorts  op de Malediven hebben het plastic verbannen en werken paperless. Door hun eigen waterfilter systeem wordt het oceaanwater gezuiverd en in glazen karaffen geserveerd. In je watervilla vind je zonnebrand zonder schadelijke stoffen en slaap je onder luxe linnengoed dat duurzaam geproduceerd en gewassen wordt.

Het zijn stapjes. Kleine stapjes. Maar alle kleine stapjes bij elkaar maken een grotere stap. Sustania Travel wil de hotels die stapjes durven te zetten in het licht zetten. Die hotels die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken en die ook weten dat niet alle gasten hierop zitten te wachten.

Sustania Travel zoekt verder, stapje voor stapje.

Luxe verblijven en toch bewust en betrokken. Het kan!